Op de verlosafdeling

Pijnloos bevallen?

De doeltreffendste methode van pijnstilling tijdens de arbeid en bevalling is de epidurale analgesie, ook ruggenprik genoemd. De anesthesist dient de pijnverdovende mediactie toe via een klein buisje in de rug. Een anesthesist is een arts die gespecialiseerd is in het verdoven van patiënten in de operatiekamer, maar daarnaast is hij ook een expert in het verzachten van pijn zoals bij bevallingen.

De ruggeprik

Na het plaatsen van een infuus gaat u op uw zij liggen of gebogen rechtop zitten. Na ontsmetting krijgt u een kleine prik met een lokaal verdovend middel. Met een speciale naald zoekt de anesthesist de epidurale ruimte op. Hij besteedt daarbij grote zorg om een doorboring te voorkomen van de zak die rond het ruggemerg ligt. De bedoeling van de epidurale verdoving is alleen de pijn wegnemen, niet het gevoel van de weeën. Op die manier voelt u tijdens de bevalling de persweeën en kunt u gelijktijdig met de contracties mee persen.

Kan het bij elke bevalling?

Na bepaalde rugoperaties kan het zijn dat een epidurale verdoving geweigerd wordt. Afwijkingen van de rug kunnen de plaatsing ook bemoeilijken (scoliose, discushernia, enz.). Bij het gebruik van bloedverdunners wachten we twaalf uur (na de laatste inspuiting of inname) alvorens een epidurale verdoving te plaatsen. Uitzonderingen waarbij geen epidurale mogelijk is:

  • stollingsstoornissen
  • locale infectie van de huis ter hoogte van de punctieplaats
  • allergie op lokaal verdovende middelen

Wanneer kiezen voor een epidurale verdoving?

De dienst anesthesie staat dag en nacht ter beschikking. Na een oproep kan een anesthesist binnen het half uur voor pijnstilling zorgen. In principe is dus op elk ogenblik een epidurale prik mogelijk.

Nevenwerking

  • Bloeddrukdaling, die wordt opgevangen door een infuus of indien nodig met medicatie.
  • Zware benen waardoor u het bed niet mag verlaten tijdens de verdoving.
  • Rugpijn. Enkele dagen drukpijn ter hoogte van de punctieplaats, langdurige rugpijn wordt niet veroorzaakt door de verdoving, maar kan wel door de zwangerschap ontstaan.
  • Hoofdpijn die we kunnen behandelen.
  • Geen risico voor de baby.

Alternatieven

Een warm bad of douche helpen dikwijls om goed te ontspannen, wat de ontsluiting bevordert. Een massage door uw partner en een rustige ademhaling helpen de weeën opvangen. Beweeg en zoek houdingen waarin u zich goed voelt. Hoe een bevalling verloopt, heeft niemand helemaal in de hand. U hoeft zich niet zwak te voelen als u om pijnstilling vraagt. Een gevoel van falen omdat de arbeid en bevalling anders verlopen dan verwacht, zijn termen die niet thuishoren bij het baren van een kindje. Elke vrouw doet wat in haar vermogen ligt en verder is het de loop van de natuur en de omstandigheden die bepalen hoe de baby uiteindelijk geboren wordt. Een deskundig team van gynaecologen, anesthesisten en vroedvrouwen zal u alvast volop steunen.